“Πατρίδα είναι οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων…”

Σε μας που στο αίμα μας τρέχει αίμα προσφυγιάς οι μνήμες εκείνων των χρόνων φαντάζουν "αλλοιώτικες" στους πολλούς.

.

.

Μέσα στην ψυχή μας κρατάμε δυο πατρίδες. Εκείνην που μας άντρωσε κι εκείνην που δε γνωρίσαμε ποτέ μα που είναι τόσο οικεία όσο το γλυκοφίλημα της μάνας μας, λίγο πριν την καληνύχτα.

Μεγαλώνοντας αν ποτέ παλέψουμε να τις ξεχωρίσουμε, μένουμε μισοί άνθρωποι.

Η δική μας Μικρή Πατρίδα είναι το συνοθύλευμα του παιδικού μας μυαλού κι όσα έφερε ο χρόνος κι ο τόπος κι εναπόθεσε στην ψυχή μας...

Λένα Σαββίδου

.

.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Φίλιππος Μαργαρίτης


Ο Φίλιππος Μαργαρίτης γεννήθηκε στη Σμύρνη.
Στα δύσκολα χρόνια της επανάστασης του 1821 η οικογένεια του καταλήγει στην Ρώμη,όπου του δίνεται η ευκαιρία να σπουδάσει ζωγραφική.Μετά το τέλος των σπουδών του επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται καθηγητής στο "σχολείο των τεχνών". Η νεαρή τέχνη της φωτογραφιάς τραβάει το ενδιαφέρον του και το 1847 κάνει τις πρώτες του δαγγεροτυπίες. Το 1853 ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο φωτογραφείο.Τα πρώτα θέματα των φωτογραφιών του είναι όπως καιόλων των φωτογράφων εκείνη την εποχή -Ελλήνων και ξένων - τα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας.
Ο Φίλιππος Μαργαρίτης είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης,ενημερωμένος με τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό και την συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις. Η αισθητική του διαμορφώνεται από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την αντίστοιχη των συναδέρφων του στο εξωτερικό. Από το φωτογραφείο του περνάνε οι πάντες και οι φωτογραφίες του που έχουν σωθεί στα διάφορα οικογενειακά άλμπουμ πέρα από το ιστορικό και εθνολογικό τους ενδιαφέρον μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλλιτέχνη ανήσυχο που πειραματίζεται διαρκώς.

Πηγή: http://www.fotoart.gr/istoria/photographers/greeks/margaritis.htm 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο κλεινόν άστυ.

Ακούσματα Πατρίδας.

Παραδοσιακά και διαφορετικά ακούσματα από την Μικρή μου Πατρίδα

Μικρή πατρίδα

Μικρή πατρίδα