“Πατρίδα είναι οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων…”

Σε μας που στο αίμα μας τρέχει αίμα προσφυγιάς οι μνήμες εκείνων των χρόνων φαντάζουν "αλλοιώτικες" στους πολλούς.

.

.

Μέσα στην ψυχή μας κρατάμε δυο πατρίδες. Εκείνην που μας άντρωσε κι εκείνην που δε γνωρίσαμε ποτέ μα που είναι τόσο οικεία όσο το γλυκοφίλημα της μάνας μας, λίγο πριν την καληνύχτα.

Μεγαλώνοντας αν ποτέ παλέψουμε να τις ξεχωρίσουμε, μένουμε μισοί άνθρωποι.

Η δική μας Μικρή Πατρίδα είναι το συνοθύλευμα του παιδικού μας μυαλού κι όσα έφερε ο χρόνος κι ο τόπος κι εναπόθεσε στην ψυχή μας...

Λένα Σαββίδου

.

.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σήμερα γάμος γίνεται.Τα δωρίσματα του γαμπρού: τα κοσμήματα της νύφης (Θεσσαλία)



Άνοιξα χρυσή βαλίτσα 
Κι έβγαλα χρυσά στολίδια
Της νυφούλας τα στολίδια
Απ΄ την Πόλη είναι φερμένα
Και στη Σύρα διαβασμένα

Κερασοβίτικο Αργιθέας.


Κουμπέδες, βαχιόλια,γιορντάνια, μπαλτσούδες, σκουλάρια κι ότι βάνει ο νους του ανθρώπου από  στολίσματα θα στείλει ο γαμπρός στην Καραγκούνα  νύφη για να στολισθεί και όμορφη να πάει να τον έβρει στην εκκλησία. Φυσικά η νύφη από σεβασμό δεν θα μπει με αυτά να προσκυνήσει την Παναγία παρά ως δήλωση ταπεινότητας θα τα αφήσει στο Νάρθηκα και θα εισέλθει στην Εκκλησία φορώντας μοναδικό της κόσμημα τον βαπτιστικό της σταυρό.


Το πάνω πάνω κόσμημα με τις γαλάζιες και κόκκινες πέτρες λέγεται "στόλος" και φοριέται στο κεφάλι για να στολίσει το μέτωπο της νύφης.


Το κόσμημα κάτω από το στόλο, αυτό με τα φλουριά λέγεται "κουμπές" και φοριέται μπροστά στο στήθος ή για να στολίσει την μπερέτα στο κεφάλι.


Το κόσμημα κάτω από το βραχιόλι είναι η "κεφαλόκομψα" και στολίζει περιμετρικά την "μπερέτα" (κεφαλοδέσιμο που κάμουν με μαντήλι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο κλεινόν άστυ.

Ακούσματα Πατρίδας.

Παραδοσιακά και διαφορετικά ακούσματα από την Μικρή μου Πατρίδα

Μικρή πατρίδα

Μικρή πατρίδα