“Πατρίδα είναι οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων…”

Σε μας που στο αίμα μας τρέχει αίμα προσφυγιάς οι μνήμες εκείνων των χρόνων φαντάζουν "αλλοιώτικες" στους πολλούς.

.

.

Μέσα στην ψυχή μας κρατάμε δυο πατρίδες. Εκείνην που μας άντρωσε κι εκείνην που δε γνωρίσαμε ποτέ μα που είναι τόσο οικεία όσο το γλυκοφίλημα της μάνας μας, λίγο πριν την καληνύχτα.

Μεγαλώνοντας αν ποτέ παλέψουμε να τις ξεχωρίσουμε, μένουμε μισοί άνθρωποι.

Η δική μας Μικρή Πατρίδα είναι το συνοθύλευμα του παιδικού μας μυαλού κι όσα έφερε ο χρόνος κι ο τόπος κι εναπόθεσε στην ψυχή μας...

Λένα Σαββίδου

.

.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πλαστός Τρικάλων και πάσης Ελλάδος!




Πλαστός Τρικάλων και πάσης Ελλάδος!

Μια καταπληκτική πίτα που φτιάχνεται στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ο λεγόμενος πλαστός και γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, χόρτα διάφορα  και προαιρετικά τυρί.
Ξεκινάμε την πίτα ετοιμάζοντας τα χόρτα που είναι και η γέμιση της. Παίρνουμε ότι χόρτο βρούμε στα βουνά και στα λαγκάδια που εκδράμουμε  κι αφού τα πλύνουμε ,τα ψιλοκόβουμε, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο και αν θέλουμε και τυρί μπόλικο θρυμματισμένο σε κομματάκια με το χέρι. Προσθέτουμε αλάτι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Στα χόρτα μας αν έχουμε μέσα τσουκνίδα, πράσο και πράσινο κρεμμυδάκι  είμαστε σίγουρες για την επιτυχία του πλαστού μας. Και φυσικά αν είναι προχωρημένη Άνοιξη δεν ξεχνάμε να βάλουμε κολοκυθοανθούς που νοστιμίζουν πολύ τον πλαστό.
Άμα τελειώσαμε με τη γέμιση μας ξεκινάμε να στρώνουμε την πίτα μας στο ταψί ως εξής:
  1. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε όλο το ταψί  και μάλιστα χωρίς τσιγκουνιές.
  2. Σε μια γαβάθα αναμιγνύουμε καλαμποκίσιο αλεύρι με νερό και φτιάχνουμε χυλό παχύρευστο.
  3. Τον χυλό τον στρώνουμε πάνω από το λάδι του ταψιού μας με το χέρι μας. Βάζουμε όλη την παλάμη πάνω από τον χυλό και με ελαφρά χτυπήματα τον απλώνουμε σε όλο το ταψί.
  4. Αμέσως ρίχνουμε τη γέμιση των χόρτων και τη στρώνουμε πάνω από το χυλό.
  5. Στην γνωστή μας πια γαβάθα ετοιμάζουμε πάλι χυλό καλαμποκίσιου αλευριού με νερό αλλά αυτή τη φορά  λίγο πιο ρευστό. Από τον προηγούμενο.
  6. Το ρευστό χυλό τον ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση μας χρησιμοποιώντας τη χούφτα μας. Πρώτα ρίχνουμε το χυλό στη χούφτα και μετά από αυτήν τον ρίχνουμε για να καλύψουμε τη γέμιση με χτυπήματα απαλά που θα τον απλώσουν παντού. Προσέχουμε οι στρώσεις του χυλού μας να είναι γενικά λεπτές.
  7. Από πάνω από το χυλό θα ρίξουμε λάδι, αλλά αυτή τη φορά ηλιέλαιο, θα φτύσουμε 3 στον κόρφο  μας, θα μουτζώξουμε τον πλαστό μην τον πιάσει το μάτι και γρήγορα στο φούρνο για καμιά ωρίτσα  και λιγότερο στους 180 βαθμούς.
Ο πλαστός μας σερβίρεται τέλεια με γιαούρτι ειδικά αν τον κάμουμε χωρίς  τυρί.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο κλεινόν άστυ.

Ακούσματα Πατρίδας.

Παραδοσιακά και διαφορετικά ακούσματα από την Μικρή μου Πατρίδα

Μικρή πατρίδα

Μικρή πατρίδα